Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018

Σχοινάς για τις γεωτρήσεις της Κύπρου: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές δράσεις


Ο Μαργαρίτης Σχοινάς/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Η Αγκυρα πρέπει να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα τηςΚύπρου να εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές της, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέπεμψε στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για τις νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου και ξένων εταιρειών, με αφορμή την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40 : ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1941! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Ένα απίστευτο ντοκουμέντο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών, με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς.
Πιο συγκεκριμένα, η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών πρόκειται να πραγματοποιήσει δραστηριότητα με τίτλο:  «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο», και στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρωθούν με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944 που έλαβαν χώρα στο νομό Γρεβενών, με επίκεντρο το ολοκαύτωμα των Γρεβενών τον Ιούλιο του  1944.

Βαλκάνια & Ανατολική Μεσόγειος τα Γεωπολιτικά Παίγνια

ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ : «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ»


Έγινε και αυτό. Μια οικογένεια Αυστριακών που έχει αγοράσει ένα σπίτι στην Νάξο για τις διακοπείς της, βρίζει και διώχνει τους Έλληνες γιατί όπως υποστηρίζουν το νησί είναι δικό τους αφού οι Έλληνες είναι… απένταροι. Μάλιστα!

Διαστάσεις παίρνει το θέμα με μια οικογένεια από την Αυστρία που βρίσκεται στη Νάξο. Οι κάτοικοι δηλώνουν έξω φρενών από τις ατάκες και τη συμπεριφορά τους…

Τούρκος αναλυτής για την αεροπορική ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας: «Με F-35, S-400 και Bora θα ελέγχουμε το Αιγαίο»


Με την αγορά των f-35A και των S-400 αλλά και την ανάπτυξη και παραγωγή εγχώριων συστημάτων όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι Bora η Τουρκία θα ελέγχει το Αιγαίο.

Αυτό το συμπέρασμα που βγαίνει από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τουρκικό ιστολόγιοSavunmas anayist σχολιάζοντας την αναβάθμιση των ελληνικών f-16 στο επίπεδο V.

Γεώργιος Παπανδρέου: Και εκείνον το οποίον απαγορεύεται εις τον αιώνα, είναι δι΄ οιονδήποτε λόγον η απάρνησις του ιερού αιτήματος…..Καθ΄ όσον αφορά την Βόρειο Ήπειρο… η διεκδίκησις είναι ιερά και απαράγραπτος»

Τον Ιούνιο του 1960 ο Γεώργιος Παπανδρέου σε ομιλία του στη Βουλή επανέφερε το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου: «Εκείνο πάντως το οποίο οφείλουν όλαι αι Ελληνικαί Κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το θέμα της Βορείου Ηπείρου υφίσταται. Και εκείνον το οποίον απαγορεύεται εις τον αιώνα, είναι δι΄ οιονδήποτε λόγον η απάρνησις του ιερού αιτήματος…..Καθ΄ όσον αφορά την Βόρειο Ήπειρο… η διεκδίκησις είναι ιερά και απαράγραπτος». Στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε: 

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΚΑΠΕΤΑΝ ΡΑΜΝΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΩΜΑ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Του Δημητρίου Νατσιού

Δασκάλου, Θεολόγου - Κιλκίς 

 

Κείμενο ομιλίας κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Καπετάν Ράμναλη στο Ίσωμα, 1998  

 

Το 1955 ο αείμνηστος Σταύρος Μάνεσης γυρίζει την Μακεδονία και μελετά τα γλωσσικά ιδιώματα. Εκεί συναντά γέρους που αναθυμούνται το δράμα της σκλαβιάς. Ένας εκατοχρονίτης γέροντας του λέει το εξής πρωτότυπο. «Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε σκλάβοι σε ξένα χέρια επ' άπειρον το γραφτό έλεγε πως θα ενωθούμε με την Ελλάδα, γιατί Ελλάς θα πει.... Έλα».
Ίσως η αφελής αυτή «ετυμολογική» ανάλυση του εθνικού μας ονόματος να είναι και η ωραιότερη που έχει γραφτεί. Άθελά του όμως ο γέροντας, ετυμολόγησε μία άλλη λέξη, την ελευθερία, η οποία προέρχεται από το ρήμα έρχομαι, από τον μέλλοντα του «ελεύσομαι», που σημαίνει «θα έλθω».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...