Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προστατεύσουν ExxonMobil στη Μεσόγειο…Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετέχει στις τριμερείς συναντήσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, μία κίνηση που αναβαθμίζει τον στρατηγικό ρόλο των τριών χωρών. Την αποκάλυψη έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα επισκεφθεί την 1η Νοεμβρίου τη Λευκωσία.
Η επίσκεψη του θα συμπέσει με τις προετοιμασίες για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να προστατεύσει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil. Ο κ. Μίτσελ μίλησε χθες σε ημερίδα της δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον, Atlantic Council.

Η φρεγάτα TCG Giresun (F-491) συνοδεία στο “Barbaros”, έτοιμη δεύτερη ελληνική για την περιοχήΣε εγρήγορση είναι το Πολεμικό Ναυτικό, μερικές μόλις μέρες μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018”.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο με την αποστολή του ερευνητικού πλοίου RV BARBAROS HAYREDDIN PASA (IMO: 9538103) στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και σε τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει θέσει το Πολεμικό ναυτικό σε ετοιμότητα. Όπως είναι γνωστό η ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς (F-466) κλάσης S, βρισκόταν μέχρι πριν από λίγες μέρες στις ακτές του Λιβάνου στην αποστολή«UNIFIL» του ΟΗΕ.

Περικαλλής ναός στο Κίεβο, “δώρο” στο Οικουμενικό ΠατριαρχείοΗ Ουκρανία αποφάσισε  να δώσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το δικαίωμα χρήσης περικαλλούς  ναού, ο οποίος θα του χρησιμεύει πλέον ως έδρα στο Κίεβο, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας.
Συνολικά 237 βουλευτές (απαιτούνταν κατ’ ελάχιστον 226) ψήφισαν υπέρ ενός νόμου προς την κατεύθυνση αυτή που προτάθηκε από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος θα πρέπει και να τον δημοσιεύσει για να τεθεί σε ισχύ. Βάσει του νόμου αυτού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αποκτά δικαίωμα «δωρεάν και μόνιμης χρήσης» του ναού του Αγίου Ανδρέα του Κιέβου, ενός από τα εμβληματικά μνημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας, ιδιοκτήτης του οποίου θα παραμείνει ωστόσο το κράτος.

ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΙΛΕΊ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ!

ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΙΓΟΥΡΟΥΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σε μετωπική αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Κίνα εξελίσσεται το θέμα των τουρκόφωνων μουσουλμάνων Ουιγούρων που κατοικούν στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...