Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

Μεταξάς: Το ΟΧΙ, η θαλάσσια κυριαρχία και η πίστη για την ήττα του ΧίτλερΣτις 30 Οκτωβρίου 1940, δύο μόλις ημέρες μετά την έκρηξη του πολέμου, ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, μίλησε στους σημαντικότερους δημοσιογράφους του αθηναϊκού Τύπου, σχετικά με το πως ο πόλεμος έφτασε στην Ελλάδα, τους λόγους για τους οποίους απέρριψε το ιταλικό τελεσίγραφο και την πρόβλεψή του για προσάρτηση των Δωδεκανήσων.
«Κύριοι έχω λογοκρισία και μπορώ να σας υποχρεώσω να γράψετε μόνον ότι θέλω. Αυτήν την ώρα όμως δεν θέλω μόνον την πέννα σας. Θέλω και την ψυχή σας. Για αυτό σας κάλεσα σήμερα για να μιλήσω με χαρτιά ανοικτά. Θα σας πω για τα πάντα…Μη νομίσετε ότι η απόφαση του ΟΧΙ πάρθηκε έτσι, σε μια στιγμή, ή ότι δεν έγινε παν το επιτρεπόμενο για να αποφύγουμε τον πόλεμο. Από την εποχή της κατάληψης της Αλβανίας (από τους Ιταλούς), το Πάσχα πέρυσι, το πράγμα άρχισε να φαίνεται.

Η μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων στη Νίκη ...


 Βάση όλων των αδιαμφισβήτητων ιστορικών ντοκουμέντων και των δηλώσεων όλων των ηγετών των "συμμάχων" (Τσόρτσιλ, Στάλιν κλπ) αλλά και του ίδιου του Χίτλερ, οι Έλληνες πέτυχαν την αναστολή της κεραυνοβόλου γερμανικής επιθέσεως (blitzkrieg) και συνέβαλαν καθοριστικά στην συμμαχική νίκη ενάντια στις δυνάμεις του άξονα...

Η ανακοίνωση-διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ για τον θάνατο του ΒορειοηπειρώτηΤην «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κων. Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας, αναμένει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του. Το ΥΠΕΞ εκφράζοντας τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτηρίζει εξάλλου «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Αλβανία: Νεκρός ο μόλις 35 ετών Βορειοηπειρώτης από πυρά Ειδικών Δυνάμεων (vid.)


Νεκρός έπεσε από τα πυρά των Αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης  Κωνσταντίνος Κατσίφας  ο οποίος είχε κρυφτεί στο υδραγωγείο του χωριού από όπου πυροβολούσε κατα των Αστυνομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων στο Himara.gr, στις 10πμ 35χρονος Βορειοηπειρώτης από τους Βουλιαράτες πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία που βρισκόταν στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων, σε περίοπτη θέση στην περιοχή. Στην συνέχεια διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη.

Η οργάνωση του Ελληνικού Πεζικού στην εποποιία του 1940


Το Πεζικό ήταν και το 1940 ο «βασιλιάς» της μάχης, αποτελώντας τον όγκο του Ελληνικού Στρατού. Από τις 24 συνολικά μεραρχίες ή το αντίστοιχο αυτών που ο Στρατός παρέταξε το 1940-41, οι 22 ήταν σχηματισμοί Πεζικού.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΥΚΑ

Το πεζικό ήταν οργανωμένο σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα, σε ομάδες, διμοιρίες, λόχους, τάγματα και συντάγματα. Ωστόσο το ελληνικό οργανωτικό υπόδειγμα παρέμενε οπισθοδρομικό, ακολουθώντας, περίπου, το ανάλογο του Γαλλικού Στρατού του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βάσει του οποίου πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, την Ουκρανία και τη Μικρά Ασία, στο διάστημα 1916-22.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...