Ντοκουμέντο: Το αρχείο του Κ. Μισαηλίδη (1919 -22) στο Πολεμικό Μουσείο

Σχεδόν έναν αιώνα μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (Νικομήδεια, 1883 – Αθήνα, 1955) καθώς και την υλοποίηση ιστορικού ντοκιμαντέρ βασισμένου στις ανταποκρίσεις του, σε συμπαραγωγή με την Cosmote TV.
Η νέα αυτή έκδοση με τίτλο «Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη. Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)», περιγράφει την πορεία του Ελληνικού Στρατού από τις 2 Μαΐου 1919 έως τον Σεπτέμβριο του 1922 στη Μικρά Ασία.

Ο Κώστας Μισαηλίδης, ανταποκριτής για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής, καταγράφει λεπτομέρειες και σημαντικά συμβάντα από το μέτωπο ενώ παράλληλα διατελεί και μυστικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της άπταιστης γνώσης  της τουρκικής γλώσσας.
Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα. Οι ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη αποτελούν μια εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και το ευρύ κοινό, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη της εποχής εκείνης.
Το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» είναι σε σενάριο – σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Παπαηλιού, ιστορικός σύμβουλος η Ειρήνη Σαρίογλου, την αφήγηση έκανε ο Γιώργος Κέντρος και την μουσική ο Γιάννης Βοργίας. Το ντοκιμαντέρ θα συμμετάσχει στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Η έκδοση καθώς και το ιστορικό ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 και ώρα 18:30 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας). Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου κατά προτεραιότητα. Κράτηση θέσεων καθημερινά 09:00-16:00 στο 210-6669131 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@idisme.gr
Δείτε και: 

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ