Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

Θα μπορούσαν τα F-16V της Ταϊβάν να φέρουν στην Ελλάδα μαχητικά Mirage 2000-5;

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι θετική στο να αποδεσμεύσει στην Ταϊβάν 60 νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16C/D Block 70, παρά τι σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας. Αντιδράσεις τις οποίες έλαβαν σοβαρά υπόψη τους και οι δύο προγενέστεροι του Ντ. Τράμπ πρόεδροι των ΗΠΑ. Οι Μπαράκ Ομπάμα και Τζ. Μπούς jr.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ αρνούνται την πώληση νέων μαχητικών F-16 στη νησιωτική αυτή χώρα τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια. Και φυσικά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ταϊβάν αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό 144 F-16A/B Block 20 από τα 155 που είχε παραλάβει από τις ΗΠΑ ως πλεονάζον – μεταχειρισμένο υλικό το 1997!
Τα αεροσκάφη αυτά που εκσυγχρονίζονται εγχώρια από την AIDC, συνοδεύονται φυσικά και από νέο εξοπλισμό υποστήριξης και συντήρησης καθώς και νέα όπλα, από τη στιγμή που το πρόγραμμα αναβάθμισης τους ανήλθε σε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κυβέρνηση Τραμπ λοιπόν μετά από πολλά χρόνια αποδέχθηκε το αίτημα της Ταϊβάν για την αγορά 60 καινούριων Block 70 και έχει εισηγηθεί θετικά στο Κογκρέσο για την οριστική έγκρισή της, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται εντός του Αυγούστου του 2019.
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριστική διαμόρφωση των αεροσκαφών, τα πρόσθετα όπλα που θα αποκτηθούν και το ύψος της σύμβασης, η οποία υπολογίζεται ότι ανέλθει σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, συνεχίζονται.
Οι αντιδράσεις της Κίνας είναι κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί τον Ντ. Τραμπ, ή εν πάση περιπτώσει δεν φαίνεται να τον απασχολεί στο βαθμό που προβλημάτιζε τους προκατόχους του.
Η υπόθεση της προμήθειας των 60 (η Ταϊβάν είχε αιτηθεί 66 μαχητικά Block 70) νέων F-16 από την κυβέρνηση της άλλοτε εθνικιστικής Κίνας, έχει όμως και άλλη διάσταση με σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον.
Παλιότερα υπήρξαν δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η χώρα αναζητά αγοραστές για τα μαχητικά Mirage 2000-5 που διαθέτει. Τον Νοέμβριο του 1992 η τότε κυβέρνηση της Ταϊβάν προχώρησε στη παραγγελία 60 μαχητικών Mirage 2000-5 όντας ο πρώτος πελάτης της συγκεκριμένης έκδοσης του γαλλικού μαχητικού.
Συνολικώς, αγοράστηκαν 48 μονοθέσια -ΕΙ και 12 διθέσια που παραδόθηκαν από τον Μάιο του 1997 έως τον Νοέμβριο του 1998. Τα αεροσκάφη έχουν πλήρεις ικανότητες αέρος – αέρος εφοδιασμένα με βλήματα MICA EM & IR.
Το 2001 η Αεροπορία της Ταϊβάν αποφάσισε τη παραγγελία 10 ατρακτιδίων ELINΤ/SIGINT τύπου ASTAC και το 2005 τα ατρακτίδια αυτά πιστοποιήθηκαν στα αεροσκάφη. Μέχρι πρότινος η Π.Α αξιοποιούσε με μεγάλη επιτυχία ατρακτίδια ASTAC από την 348 Μοίρα με τα αεροσκάφη RF-4E.
Τα Mirage 2000-5 της Ταϊβάν διαθέτουν ψηφιακή αρτηρία δεδομένων MIL-STD-1553B που τους επιτρέπει την ενσωμάτωση Link 16, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει και για τα υφιστάμενα ελληνικά. Το ραντάρ τους είναι το παλιότερο RDY-1, το οποίο όμως έχει τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες αέρος-αέρος με το RDY-2 των δικών μας -5Mk.2, ενώ δεν είναι πιστοποιημένα για τη μεταφορά του στρατηγικού SCALP-EG.
Με δεδομένο το ότι η αναβάθμιση των παλιών Mirage 2000E της Πολεμικής Αεροπορίας είναι οικονομικά ασύμφορη (θα παραθέσουμε σχετικά στοιχεία σε ειδικό αφιέρωμα) και θα αποσυρθούν σύντομα, αλλά και με δεδομένο ότι τα F-4E AUP αποσύρονται ήδη σταδιακά και εντός της επόμενης πενταετίας αναμένεται να ακολουθήσουν και τα F-16 Block 30, η προοπτική μίας επαφής με τη μακρινή ασιατική χώρα στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων προς ενίσχυση του στόλου των ελληνικών Mirage 2000-5Mk.2 δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως απολύτως λογική και επιβεβλημένη…
Όχι μόνο επειδή ότι το μαχητικό αυτό επιχειρησιακά έχει πολλά να δώσει στα χρόνια που έρχονται, αλλά και λόγω του ότι μία ενδεχόμενη αντικατάστασή του από μαχητικά Rafale, είναι ακόμη και για χώρες με οικονομίες πολύ ισχυρότερες από την ελληνική, πρακτικά αδύνατη. Γιατί ήδη η Fly Away τιμή του (κατά κοινή ομολογία εξαιρετικού) γαλλικού μαχητικού κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτή του αμερικανικού 5ης γενιάς F-35!
Δείτε και:

nEUROn UCAV Stealth - MAZI ME F-16 Viper Η απάντηση της Πολεμικής Αεροπορίας στα τουρκικά F35

Δεν υπάρχουν σχόλια: