Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Οι επιθέσεις εναντίων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας: Τα συντρίμμια των όπλων «αποδεικνύουν ότι το Ιράν είναι πίσω από αυτά»

Οι επιθέσεις εναντίων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας: Τα συντρίμμια των όπλων «αποδεικνύουν ότι το Ιράν είναι πίσω από αυτά»

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας έχει δείξει αυτό που λέει ότι είναι συντρίμμια των αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ που αποδεικνύει τη συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου σε δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Είπε ότι 18 drones και επτά πύραυλοι κρουζ εκτοξεύθηκαν από μια κατεύθυνση που απέκλειε την Υεμένη ως πηγή.


Οι αντάρτες Houthi, που προστατεύονται από το Ιράν, έχουν πει ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Το Ιράν αρνείται κάθε εμπλοκή και προειδοποίησε ότι θα αντισταθεί σε κάθε επίθεση που θα το είχε στόχο.

Ποιος χρησιμοποιεί ένοπλες drones στη Μέση Ανατολή;
Γιατί η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι αντίπαλοι
Οι ΗΠΑ εμμένουν στην κατηγορία ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε μετά την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη ότι ήταν μια «πράξη πολέμου».

Ο Πρόεδρος Donald Trump είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν "πολλές επιλογές" σε απάντηση.

"Υπάρχει η τελική επιλογή και υπάρχουν επιλογές πολύ μικρότερης έντασης", είπε. "Και θα δούμε, είμαστε σε μια πολύ ισχυρή θέση."

Ποια είναι τα ευρήματα της Σαουδικής Αραβίας;
Τα αποδεικτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική ενημέρωση του υπουργείου Αμύνης, όπου εντοπίστηκαν θραύσματα από τα αεροσκάφη (UAV) και τις πυραυλικές επιθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Col Turki al-Malki είπε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν από το Βορρά και ότι «αναμφίβολα χρηματοδοτήθηκαν από το Ιράν».

Ωστόσο, ο Col Malki είπε ότι οι Σαουδάραβες εξακολουθούν να "εργάζονται για να μάθουν ακριβώς το σημείο εκκίνησης".

Μεταξύ των συντριμμιών ήταν αυτό που λέγεται ότι είναι πτέρυγα δέλτα ενός ιρανικού UAV (μη επανδρωμένο όχημα).

Ο Col Malki δήλωσε: "Τα δεδομένα που ανακτώνται από τους υπολογιστές [στο UAV] δείχνουν ότι είναι ιρανίκοι."

Είπε ότι 18 drones είχαν επιτεθεί στη μονάδα πετρελαίου Abqaiq και επτά πύραυλοι κρουζς είχαν επιτεθεί στους δύο άλλουςστόχους. Τέσσερα βλήματα κρουζ έπληξαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις  Khurais και οι άλλοι τρεις έπεσαν στο Abqaiq.

Ο Col Malki είπε ότι οι πύραυλοι που έπληξαν προέρχονταν όλοι από βόρεια . Έδειξε βίντεο από ένα UAV που έπληξε το Abqaiq, μαζί με χάρτες και φωτογραφίες της ζημίας.

Είπε για την επίθεση στο Khurais ότι "η επίδραση ακρίβειας των πυραύλων κρουζ δείχνει προηγμένη ικανότητα πέρα ​​από τις δυνατότητες των προστατευόμενων του Ιραν ανταρτών Houthi".

Ο Col Malki είπε ότι τα στοιχεία των σημείων εκτόξευσης δεν μπορούσαν να δοθούν, αλλά μόλις καθοριστoύν, θα ανακοινωθούν.


Ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σαουδικη Αραβια  λέει ότι οι επιθέσεις ενάντια στις  πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ήταν "ένα χτύπημα ενάντια τον κόσμο"
Είπε: "Παρά τις μέγιστες προσπάθειες του Ιράν να το κάνει να φαίνεται έτσι, η συνεργασία του με τους αντιπροσώπους του στην περιοχή ώστε να δημιουργήσουν αυτό το ψεύτικο αφήγημα είναι ξεκάθαρη".

Κάλεσε τις επιθέσεις "μια επίθεση ενάντια στη διεθνή κοινότητα ... Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους".

Ένα ουσιαστικό ερώτημα αναπάντητο
Ανάλυση από την άμυνα του BBC και τον διπλωματικό ανταποκριτή Jonathan Marcus.

Η στρατιωτική ενημέρωση της Σαουδικής Αραβίας, για όλα τα διαγράμματα και τα συναρμολογημένα συντρίμμια, δεν είχε τίποτα να πει για το ουσιαστικό ερώτημα. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξαπολύθηκαν από ιρανικό έδαφος;

Το μόνο που πήραμε ήταν μια αινιγματική δήλωση ότι ήρθαν από το βορρά. Υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες για τα ίδια τα όπλα: συνολικά 25, ένα μείγμα UAV και πυραύλων κρουζ - το τελευταίο χαρακτηρίστηκε ως το ιρανικό Ya-Ali. Το Ιράν φερόταν εμπλεκόμενο βαθύτατα σε ολόκληρη την υπόθεση. Οι έρευνες στη Σαουδική Αραβία συνεχίζονται.

Ανεπίσημα οι αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται ότι είναι ήδη πεπεισμένοι για την άμεση εμπλοκή του Ιράν.

Πώς απάντησε το Ιράν;
Δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση στην ενημέρωση μέχρι στιγμής.

Το πρακτορείο ειδήσεων Irna ανέφερε νωρίτερα ότι το Ιράν είχε στείλει διπλωματική σημείωση, "Αν υπάρξει κάποια δράση εναντίον του Ιράν, η δράση αυτή θα αντιμετωπιστεί αμέσως".

Η επίθεση εναντίον των Σαουδαραβών αποσταθεροποιεί την ήδη ευμετάβλητη κατάσταση στην περιοχή
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρθηκε σε σύμβουλο του προέδρου του Ιράν λέγοντας ότι η ενημέρωση έδειξε ότι η Σαουδική Αραβία «δεν γνωρίζει τίποτα» σχετικά με τις επιθέσεις.

Ένας εκπρόσωπος των αντάρτων Houthi της Υεμένης δήλωσε ότι οι δορυφορικές εικόνες είχαν κατασκευαστεί και ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας είχαν μειωθεί.

Απόσπασμα από: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49746645

Μετάφραση: Γεώργιος Παπασημάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: