Αυτά είναι τα F-35 που δεν θα δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία και θέλουν να πουλήσουν στην ΕλλάδαΕνα πραγματικό υπερόπλο, με ασυναγώνιστες δυνατότητες και τεχνολογίες, είναι το μαχητικό F-35 της Lockheed Martin, που διακαώς επιθυμεί η Τουρκία, όμως οι ΗΠΑ σκέφτονται, πλέον, να πουλήσουν στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Το F-35 Lightning (αστραπή) είναι ένα μονοθέσιο, υπερηχητικό και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. 
Πρόκειται για ένα μαχητικό πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορεί να μετέχει σε αερομαχίες και αναχαιτίσεις, να χτυπήσει «αθόρυβα» στόχους εδάφους, να κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις μπλοκάροντας εχθρικά συστήματα ραντάρ ή και να πραγματοποιήσει αποστολές παρακολούθησης. Το κράνος των 400.000 δολαρίων
Στα μοναδικά χαρακτηριστικά του F-35 συγκαταλέγεται το κράνος που φορά ο πιλότος του. 
Με κόστος περί τα 400.000 δολάρια, το κράνος δίνει μια τελείως νέα οπτική στον χειριστή του αεροσκάφους, καθώς έχει νυχτερινή όραση και δικές του «οθόνες» με τις οποίες μπορεί να ζουμάρει πάνω σε στόχους και περιοχές. Το κράνος δίνει επίσης τη δυνατότητα στόχευσης, μόνο με την κίνηση του κεφαλιού.


Φωνητικές εντολές και γυάλινο κόκπιτ 

Το «έξυπνο» F-35 δέχεται και φωνητικές εντολές από τον πιλότο μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται DVI (Direct Voice Input). 

Σύμφωνα με τη Lockheed Martin με τον τρόπο αυτό ο χειριστής μπορεί να εξοικονομεί  χρόνο από το σύνηθες «σκρολάρισμα» στα μενού του αεροσκάφους και να εστιάζει σε πιο κρίσιμα ζητήματα. Μοναδικό είναι και το πιλοτήριο που είναι κατασκευασμένο από άρτιας ποιότητας γυαλιού, με ψηφιακές ενδείξεις και αναπαραστάσεις, αφήνοντας πίσω τους αναλογικούς δείκτες του παρελθόντος. 

Παντός καιρού και με κάθετη προσγείωση

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία, τα F-35 είναι αεροσκάφη που πετούν μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ανάλογα με τον τύπο του (τα F-35 βγαίνουν σε τρεις εκδόσεις), το F-35 μπορεί να απογειώνεται σε «κοντό» αεροδιάδρομο ή και να προσγειώνεται κάθετα, όπως τα πασίγνωστα Harrier του παρελθόντος. 


Αόρατη απειλή

Αναλυτές χαρακτηρίζουν το F-35 ως «φονική μηχανή» καθώς μπορεί να πλησιάζει στόχους -π.χ. αεροσκάφη- τελείως «αθόρυβα», δίχως να γίνει αντιληπτό. 

Τα συστήματα του F-35 δίνουν στον πιλότο του αναλυτικούς χάρτες και στοιχεία για το πεδίο της μάχης και πιθανές απειλές, από πολύ μεγάλη απόσταση, προσφέροντας κρίσιμα πλεονεκτήματα. Μεταξύ άλλων, μοναδικών στοιχείων είναι το EOTS, ένα σύστημα ακριβείας εντοπισμού στόχων και με υπέρυθρες και το ALIS. 

Πρόκειται για το Autonomic Logistics Information System, ένα ειδικό διαγνωστικό σύστημα, που ενημερώνει τους μηχανικούς και τους χειριστές για επισκευές που απαιτούνται, γλιτώνοντας κόστη και χρόνο, από ελέγχους και επισκευές που ίσως δεν χρειάζονται.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/489899/ayta-einai-ta-f-35-poy-den-tha-dosoyn-oi-ipa-stin-toyrkia-kai-theloyn-na-poylisoyn-stin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις