Σε εξέλιξη η αποχώρηση των Κούρδων από τη Β. Συρία: Η Άγκυρα δίνει 35 ώρες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποχώρησης των Κούρδων μαχητών από τη βόρεια Συρία, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρ’ όλα αυτά έκανε λόγο για «συνέχιση της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός».
«Τα πυρά συνεχίζονται και εμείς ανταποδίδουμε σ’ αυτά. Τώρα, πλέον, παρατηρούμε ότι δυνάμεις των YPG-PKK έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τις περιοχές που εμείς ελέγχουμε. Έχουν μείνει 35 ώρες. Εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, από το βήμα του «TRT World Forum», στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία την περασμένη Πέμπτη, δίνοντας προθεσμία 120 ωρών (σ.σ. πέντε ημέρες) στους Κούρδους μαχητές προκειμένου να αποχωρήσουν σε βάθος 32 χιλιομέτρων από τα συρο-τουρκικά σύνορα.
Στόχος είναι η δημιουργία μίας «ασφαλούς ζώνης», η οποία θα ελέγχεται μονομερώς από την Άγκυρα, καθώς η Δαμασκός εξακολουθεί να αντιδράει και να κάνει λόγο για παραβίαση της εδαφικής της κυριαρχίας. Πάντως, η κατάπαυση του πυρός εφαρμόζεται με αρκετή δόση καχυποψίας, καθώς τόσο οι Κούρδοι όσο και η Τουρκία καταγγέλλουν περιστατικά παραβιάσεών της. Μάλιστα, την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε λόγο για έναν νεκρό στρατιώτη, ενώ οι Κούρδοι γνωστοποίησαν τον θάνατο 16 μαχητών από τουρκικά πυρά.
Η επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία έλαβε την ονομασία «Πηγή Ειρήνης», ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία. Η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, ενώ η συριακή κυβέρνηση έκανε λόγο για «εισβολή». Η Ρωσία, από την πλευρά της, κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης.
Δείτε και:

Έρχονται και #heron #uav στην #Ελλάδα - θωρακίζεται το #Αιγαίο #μη #επανδρωμένα 

#αεροσκάφη #σύνορα
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις