Δέκα εξοπλιστικά υποπρογράμματα που εγκρίθηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο


Το “πράσινο φως” σε 10 υποπρογράμματα έδωσε η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής που συνεδρίασε την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, με θέμα ημερησίας διάταξης “Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, για θέματα αρμοδιότητάς του“.
Του Σάββα Δ. Βλάσση
ΠΗΓΗ: Doureios
Στην συνεδρίαση παρέστησαν ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, ο ΥΦΕΘΑ Αλ. Στεφανής, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Κ. Κυριακίδης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς. Ο ΥΦΕΘΑ προέβη στην αρχική εισήγηση, ακολούθησαν ερωτήσεις από βουλευτές κι απαντήσεις από τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και τέλος η έγκριση όλων των υποπρογραμμάτων.
Ο μεγαλύτερος αριθμός υποπρογραμμάτων αφορούσε την ενίσχυση των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, στις οποίες ο Α/ΓΕΕΘΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για προγράμματα που εκκρεμούν επί μεγάλο διάστημα και σχετίζονται άμεσα με την αναβάθμιση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.
>Τα κυριότερα υποπρογράμματα που εγκρίθηκαν είναι:
>Τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού.
>Αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσεως διεισδύσεως.
>Λέμβοι εφόδου 10 ατόμων.
>Εξωλέμβιοι κινητήρες.
>Αντιαρματικοί πύραυλοι TOW.
Τα υπόλοιπα υποπρογράμματα αφορούν προγράμματα που σχετίζονται με την υποστήριξη οπλικών συστημάτων, υλικών κ.λπ.
Η έγκριση των υποπρογραμμάτων επιτρέπει στην ΓΔΑΕΕ να προβεί στις τελικές εργασίες για την υπογραφή συμβάσεων. Επειδή όλα τα προγράμματα είναι το καθένα αξίας μικρότερης των 10 εκατ. ευρώ, εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητες του ΥΦΕΘΑ Αλ. Στεφανή, ο οποίος και θα τις υπογράψει.
Η εξέλιξη αναδεικνύει την ανταπόκριση του ΥΦΕΘΑ σε εξοπλιστικά προγράμματα περιορισμένου κόστους αλλά υψηλής αποδόσεως, τα οποία ούτως ή άλλως γνωρίζει πολύ καλά ως προηγούμενος χειριστής και από την θέση του Α/ΓΕΣ.
Τα προγράμματα που αφορούν τις Ειδικές Δυνάμεις, στοχεύουν αφενός σε επιλεκτική κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, στις οποίες ο Πτέραρχος Χριστοδούλου αποδίδει προτεραιότητα, αφετέρου την κάλυψη αναγκών των υπολοίπων μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.
Ως προς τις ΔΕΕ, το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού έρχεται να καλύψει μια εντυπωσιακή έλλειψη από το ελληνικό οπλοστάσιο, δεδομένου ότι ο Ελληνικός Στρατός διατηρεί την πρωτοτυπία να μην έχει προβεί ποτέ σε προμήθεια τέτοιων όπλων, πέραν δειγματολειπτικών προμηθειών χωρίς επιχειρησιακό όφελος. Τα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, όπως και τα νέα αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσεως, είναι δύο προγράμματα που αναβαθμίζουν τις επιχειρησιακές ικανότητες των ΔΕΕ.
Ως προς τα υπόλοιπα, βελτιώνονται οι υπάρχουσες ικανότητες και θα αντικατασταθούν μέσα τα οποία έχουν υποστεί φθορές. Σημειώνεται ότι παρά την δωρεά που έγινε προ καιρού για 60 λέμβους εφόδου στις Ειδικές Δυνάμεις, αντιμετωπίσθηκε πρόβλημα αξιοπιστίας, οφειλόμενο στην επιλογή συγκεκριμένου τύπου, για το οποίο έχουν αναληφθεί ενέργειες θεραπείας του προβλήματος. Συνεπώς υφίστανται ακόμη ανάγκες στο συγκεκριμένο μέσο.
Τέλος, η προμήθεια των αντιαρματικών TOW, αναμένεται να επιλύσει ένα πρόβλημα που τείνει να λάβει μείζονες διαστάσεις για τις μονάδες του Ελληνικού Στρατού.
Το είδαμε στο:www.defence-point.gr
Δείτε και:

Έρχεται Neuron ucav - F-16 Viper και belharra 

 #Ελλάδα #nEUROn #UCAV #Stealth #F16 #Viper #Τουρκία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις