Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από την επίσκεψη του στις ΗΠΑ


Σεβαστέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεστε στην αμερικανική πρωτεύουσα για να επισκεφτείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε την σημασία αυτής της επίσκεψης, ίσως της πιο σημαντικής στην πολιτική καριέρα σας.

Ελπίζω ότι θα είστε  έτοιμος να δώσετε στο Λευκό Οίκο την πιο σημαντική μάχη από την εποχή που ο Πρόεδρος Τζόνσον ήρθε σε ρήξη με τον Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου στις 24 Ιουνίου 1964.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Σήμερα είμαστε ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, μετά το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ουδέποτε οι Αμερικανοί μας έδειξαν την αμέριστη υποστήριξή τους όπως πράττουν με τους Ισραηλινούς. Η οικονομική, η στρατιωτική και η επενδυτική τους βοήθεια δεν ήταν ποτέ ανάλογη με τη στρατηγική μας σημασία και τις ανάγκες μας. Όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μια τεράστια αμερικανική επένδυση, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση ενοχλείται με τις μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στην πατρίδα μας.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλες τις διπλωματικές σας ικανότητες, όταν η συζήτηση στραφεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στους κινδύνους που εγκυμονεί  για τη διεθνή σταθερότητα στην κρίσιμη και για τα αμερικανικά συμφέροντα περιοχή,  η αναθεωρητική πολιτική και οι παράνομες διεκδικήσεις  της Τουρκίας. Ελπίζω πως όταν θιγεί η ελληνοτουρκική διένεξη για τις θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας) στην Ανατολική Μεσόγειο, θα επισημάνετε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 37 ετών, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα, που εμμένει στην πάγια θέση ότι Ελλάδα δεν πρέπει να προβεί σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ άνευ διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία.

Διαβάστε όλο το κείμενο του Θεόδωρου Καρυώτη στην πηγή: https://hellasjournal.com/2020/01/anichti-epistoli-pros-ton-prothipourgo-tis-elladas-ep-efkeria-tis-episkepsis-ston-lefko-iko/

Δείτε και:

Ανακήρυξη ΑΟΖ μετά τον east med - ΗΠΑ και Ιράν - τουρκικός στρατός στη Λιβύη και Άραβες

Δεν υπάρχουν σχόλια: