Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερευνητικό

Βόρεια Ήπειρος: Μήνυμα από την Ελληνική Εθνική Μειονότητα

 


31 – χρόνια ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Αρχίζοντας ο νέος χρόνος, κάθε χρόνο, το Γενάρη, με ιδιαίτερη εκτίμηση ο νους και τα αισθήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στρέφεται στην πράξη εκείνη της ίδρυσης της Δημοκρατικής Ενώσεως Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ.

Και μαζί με όσους αγωνιστικά μετέχουν διαχρονικά στις πολιτικές προσπάθειες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, και χιλιάδες συνέλληνες που ενδιαφέρον και αγωνία παρακολουθούν και στηρίζουν τις προσπάθειες για την προοπτική του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ξεκινούσε έτσι με πολλές προσδοκίες η περίοδος μετά την πτώση του κομουνισμού, με βάση την πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα και την καθοδήγηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ…

Τόσο στις συναντήσεις, την ιδρυτική πράξη και στη συνέχεια στις επίσημες διασκέψεις των οργανωμένων δομών, κατοχυρώθηκε η ονομασία. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον προσδιορισμό: Δημοκρατική Ένωση.

Δημοκρατική στην συμμετοχή, δηλαδή εθελοντική, με ελεύθερη όμως αποδοχή των αρχών της αλλά κυρίως των συνεπειών που συνεπάγεται η ένταξη στον αγώνα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Συνέπειες που προκύπτουν απ’ το γεγονός ότι η Οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας πολεμήθηκε και πολεμάτε για όσα προβάλει και διεκδικεί.

Δημοκρατική όμως και στη λειτουργία της. Παρόλα όσα γράφτηκαν στα πλαίσια του αθλίου πολέμου που της γίνεται, είναι ένα απ’ τα ψέματα ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ αντεκλείνει απ’ τις αρχές  της δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων, στην τροποποίηση των θέσεων, στην ανάδειξη των ηγετικών της οργάνων.

Ένωση επί το πλείστον. Ένωση σε πνεύμα ομόνοιας και σύμπνοιας στους στόχους.

31 χρόνια από την ίδρυση είναι αρκετά να αποδειχθεί η ορθότητα της απόφασης ώστε στις καινούργιες πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Αλβανία ο γηγενής Ελληνισμός να εκφράζεται ανεξάρτητος και με γνώμονα αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα.

31 χρόνια επίσης αποτελούν ήδη μια ιστορία. Την ιστορία των προσπαθειών, των επιτευγμάτων αλλά και τον στοχεύων που εν τούτοις διδάσκουν. Διαδρομή καθόλου εύκολη. Διότι δεν είναι απ’ τα κλασικά σχήματα άσκησης πολιτικής αλλά και διότι δεν δραστηριοποιούμαστε στο καλύτερο πολιτικό περιβάλλον. Τόσο η εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία, οι λανθάνουσες επιλογές της πολιτικής τάξης της ώστε αντί ειλικρινούς προσέγγισης με τον Ελληνισμό να επιλέγουν διαχρονικά το εντελώς αντίθετο, καθιστούν δυσκολότερη την αποστολή.

Αποστολή που δεν έχει άλλο στόχο παρά την δημιουργία συνθηκών σεβασμού κατοχυρωμένων ιστορικά και νομικά δικαιωμάτων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, τα μέλη και τις κοινότητες της. Και τούτο διότι πρέπει να διαιωνίζεται η ελληνική παρουσία σ’ αυτό το γεωγραφικό περιβάλλον και μάλιστα υπό συνθήκες αξιοπρέπειας.

Δεν είμαστε μόνοι μας στον αγώνα αυτό.

Δεν είναι απλά η αναφορά στα διεθνή νομικά εργαλεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα και ελευθερίες των μελών των εθνικών μειονοτήτων.

Ούτε αφηρημένη έννοια είναι η επιρροή στη δράση και την αγωνιστικότητα μας της ιστορίας των αγώνων και του ηρωισμού των προγόνων μας που μας άφησαν παρακαταθήκη βαριά και δυσανάλογη της περίστασης που διερχόμαστε σε ανθρώπινο δυναμικό και παρουσία.

31 χρόνια τώρα που οι συγκυρίες το επιτρέπουν πολύ πιο συγκεκριμένα και χειροπιαστά αισθανόμαστε την φροντίδα της Μητέρας Πατρίδας, της Ελλάδας, που ενθαρρύνει και θερμαίνει τη θέληση μας. Παρά τις αδυναμίες, τους αδικαιολόγητους δισταγμούς και καμιά φορά τις μικροπολιτικές στοχεύσεις, εκείνο που προβάλει είναι το γεγονός ότι ο Ελληνισμός λειτουργώντας ενιαία έχει τη δυνατότητα και τη δύναμη να είναι δίπλα μας.

31 χρόνια τώρα επισημαίνοντας την ευγνωμοσύνη για τούτο συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι αξίζει πολλαπλά στο Έθνος να υπάρξει ακόμη πιο ουσιαστική συνδρομή στα όσα επιδιώκουμε και που είναι προφανές εις όφελος της Αλβανίας, του λαού της και της σταθερότητας στην περιοχή. Διότι ο Ελληνισμός υπήρξε πάντα υπεύθυνος και παράγοντας προόδου, ευημερίας, προώθησης των ιδανικών της ελευθερίας και του ανθρωπισμού!

Αυτή η βεβαιότητα ότι προωθούμε και προάγουμε τις αξίες του Οικουμενικού Ελληνισμού είναι ουσιαστικό στήριγμα στον αγώνα της Δημοκρατικής Ενώσεως της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ για 31 χρόνια τώρα.

Οι κατάσταση που διαμορφώνεται και λόγω της Πανδημίας και όσων επιφέρει στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο δεν επιτρέπει μεγάλες κουβέντες. Και μας προσγειώνει σε αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων.

Και υπό το πρίσμα της αντικειμενικότητας τίποτε δεν μπορούμε να προσθέσουμε στην 31η αυτή Επέτειο απ’ την Ίδρυση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ παρά αναγνώριση της ιστορικότητας της αυτού καθεαυτού  πολιτικής  πράξης, αναφορά στους ιδρυτές και πρωτεργάτες, δέσμευσης ότι η αποστολή συνεχίζεται…

Αυτή είναι δέσμευση που μα ξεπερνά ως άτομα που τη δεδομένη στιγμή απαρτίζομε τις δομές της ηγεσίας. Είναι διαθήκης υποχρέωση για το μέλλον και την προοπτική!

Καλή κι Ευλογημένη Χρονιά!

Βασίλης ΚΑΓΙΟΣ

Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Αγ. Σαράντα, στις 10 Γενάρη 2022


• Το Γενικό Συμβούλιο ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας για τη διαχείριση της Πανδημίας του covid-19, δεν έχουν ακόμη ομαλοποιηθεί, αποφάσισε ώστε και φέτος να αναβληθούν μαζικές συναθροίσεις για την 31η Επέτειο Ίδρυσης της Οργάνωσης.

• Την Κυριακή, 16 Γενάρη 2022, στη Δερβιτσάνη περιοριζόμενοι στα εντελώς απαραίτητα και με κατά δύναμη συμμετοχή στελεχών θα τελέσουμε Μνημόσυνο για τα εκδημούντα στελέχη και Κοπή της Βασιλόπιτας της Οργάνωσης κι εκφώνηση σύντομης Ομιλίας Επετείου.

Πηγή: ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πως γράφω αποστολέα/παραλήπτη σε φάκελο

Μια κλασική απορία, που έχω κάθε φορά που στέλνω συμβατικό γράμμα, είναι το που πρέπει να γράψω τον αποστολέα και που τον παραλήπτη. Ευτυχώς όμως το βρήκα και το μοιράζομαι μαζί σας!

Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται το κόστος δανεισμού στην Τουρκία

  Ο Πρόδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή εικόνας: Adem Altan, AFP Άλμα σημειώνει το κόστος δανεισμού στην Τουρκία σε ένα σημάδι ότι η πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων έχει αρχίσει να γυρίζει μπούμερανγκ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Νόμος των ΗΠΑ το νομοσχέδιο Μενέντεζ - Η στάση της Υπερδύναμης απέναντι στην Τουρκία

  Μιχάλης Ιγνατίου: Ο νόμος του κ. Μενέντεζ -κατατέθηκε από κοινού με τον Μάρκο Ρούμπιο ακολουθεί στα βήματα του East Med Act και προβλέπει την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ένοπλών Δυνάμεων της Ελλάδας με συγκεκριμένες ενέργειες. Νόμος του αμερικανικού κράτους είναι το νομοσχέδιο του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) για την Ελλάδα, μετά την υπογραφή του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, τον γνωστό ως NDAA, ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για την Τουρκία ο Μπορέλ πιστεύει πως οι εντάσεις τείνουν προς εκτόνωση

  Εκτόνωση της έντασης με την Άγκυρα βλέπει ο Ζοζέπ Μπορέλ Εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία βλέπει ο Ζοζέπ Μπορέλ «Έτος μετάβασης», χαρακτηρίζει την απερχόμενη χρονιά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε μια ανασκόπηση εφ' όλης της ύλης για το 2021 που δημοσιεύει στο προσωπικό του blog. «Οι γεωπολιτικές αλλαγές έχουν ενταθεί με τις πολιτικές εξουσίας να αμφισβητούν επανειλημμένα την ΕΕ και τις αξίες της. Πρέπει να απαντήσουμε με όλη μας την αποφασιστικότητα», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Τουρκική επίθεση με βομβαρδισμούς στην ύπαιθρο του Κομπάνι

  Η λοχαγός πυροβολικού Dilek Aygun κρατά ένα μονοκάναλο επίγειο και αερομεταφερόμενο ραδιοσύστημα καθώς συμμετέχει στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με κωδική ονομασία "Επιχείρηση Olive Branch" στο Αφρίν της Συρίας στις 27 Φεβρουαρίου 2018 / Πηγή εικόνας: Soner Kılınç / Anadolu Agency  Για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες Κυριακή 9/1/2022, ακτιβιστές του SOHR ανέφεραν ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει βλήματα πυροβολικού στην ύπαιθρο του Ain Al-Arab. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου, τουρκικές ρουκέτες έπληξαν το χωριό Khani στην ανατολική ύπαιθρο του Κομπάνι και τα χωριά Arida, Jarn, Qazali, Zenobia, Hurriya και Ahmadiyah στη δυτική ύπαιθρο του Tel Abyad. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων