Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερευνητικό

Ο Κινεζικός "Δράκος" διεισδύει στη Βαλκανική

 

Η Βαλκανική στο στόχαστρο του Πεκίνου
Ένας Κινέζος παραστρατιωτικός αστυνομικός ασφαλίζει την μπροστινή πύλη της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο / AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI (Πηγή εικόνας: NICOLAS ASFOURI/AFP/Getty Images)

Στο σημείο όπου ενώνονται οι ποταμοί Δούναβης και Σάβα, στο κέντρο του παλαιού Βελιγραδίου, τα νερά δεν είναι ποτέ ήρεμα. Παλεύουν μεταξύ τους για το ποια θα μεριάσουν για να διαβούν τα πιο ορμητικά, και σ’ αυτή την αέναη σύγκρουση δημιουργούν δίνες και κυματισμούς. Κάπως έτσι μοιάζει η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, τριάντα χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (αρχές 1992), που οδήγησε στην αιματηρή κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.

Πηγή:   / Καθημερινή


Και αν στη θύελλα του ’90 οι Δυτικοί, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, και ελάχιστα η αδύναμη ακόμα τότε Ρωσία, ήταν αυτοί που καθόρισαν τη μεταπολεμική πραγματικότητα (σύνορα, επιρροή), σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι παίκτες έγιναν πολλοί στη Βαλκανική χερσόνησο. Οπου διασταυρώνονται και συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα.


Εχοντας κομβική θέση στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης, η «πίσω αυλή της Ευρώπης», όπως αρέσκονται να αποκαλούν τα Βαλκάνια στη Δύση, προσέλκυε ανέκαθεν το ενδιαφέρον των μεγάλων της γεωπολιτικής, που ως τέτοιοι, μέχρι την κατάρρευση του διπολικού κόσμου, ορίζονταν η Δύση (ΗΠΑ – Δυτική Ευρώπη) και η Σοβιετική Ενωση. Οι δύο υπερδυνάμεις έλεγχαν τον βαλκανικό δίαυλο, στη βάση της Συνθήκης της Γιάλτας, και ουδείς άλλος τολμούσε να κάνει επί του βαλκανικού πεδίου παιγνίδι. Τώρα πια, εδώ και μερικά χρόνια, διαγκωνίζονται και άλλοι, δυνατοί και φιλόδοξοι μνηστήρες, που διεκδικούν μερίδιο επιρροής με στόχο την προώθηση των συμφερόντων τους στα ενδότερα της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης έως τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Διαβάστε όλη την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή>>

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σκάστε, καινούργιοι

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης σχόλιο  Γ.Θ  : Κάποιος πρέπει να μεταφράσει και να το στείλει στον τουρκικό τύπο απέναντι. Διαβάστε το οπωσδήποτε Η τουρκική επιθετικότητα που κορυφώνεται τις τελευταίες βδομάδες δεν έχει χτιστεί επάνω στις απαιτήσεις της γειτονικής χώρας. Έχει χτιστεί πέτρα-πέτρα πάνω στη διαρκή υποχώρηση της ελληνικότητας. Όχι πάνω στη στρατιωτική ικανότητα των παραταγμένων δυνάμεων. Αλλά, πάνω στη διαρκή παραίτηση της Ελλάδας από την ιστορία της. Όταν ο Έρντοαν μιλάει με θράσος για γαλάζια πατρίδα, αναφερόμενος στο Αιγαίο, ξέρει ότι κανείς δεν θα του απαντήσει ότι η δική του πατρίδα δεν είναι γαλάζια, αλλά κόκκινη. Από τις στέπες της Μογγολίας.

Σκεντέρμπεης: Ο Έλληνας που έσωσε την Ευρώπη

Πώς οι Αλβανοί παρουσιάζουν ως αλβανικής καταγωγής τον Γεώργιο Καστριώτη.  Ένας από τους λιγότερο γνωστούς ήρωες της Ελληνικής Ιστορίας θεωρείται ο Γεώργιος Καστριώτης, γνωστός κι ως Σκεντέρμπεης. Αποτελεί τον εθνικό ήρωα των Αλβανών την ίδια ώρα που θεωρείται άγνωστος ή παρουσιάζεται λανθασμένα ως Αλβανικής καταγωγής στην Ελλάδα. Ας δούμε όμως τελικά ποιος ήταν ο Σκεντέρμπεης. Το πραγματικό του όνομα είναι Γεώργιος Καστριώτης. Το επίθετό του παρουσιάζει και την πραγματική του καταγωγή αφού ο παππούς του, Κων/νος Καστριώτης (1390), ήταν ηγεμόνας της περιοχής της Καστοριάς και της Ημαθίας. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Καστριώτης, ηγεμόνας της Κρόιας ενώ η μητέρα του καταγόταν από τη Σερβία (Βοϊσάβα). 

ΛΟΚ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ 2014

Το καθεστώς των Ιμίων - Ελληνοτουρκικά

 

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

ΑΘΗΝΑ 26-1-2017. Παρακολουθώ εδώ και μέρες το θέμα με τους αλβανούς που έχουν παρεισφρήσει με ευθύνη του ψευτορωμέϊκου στον ελληνικό στρατό. Ως Έλλην αρβανίτης και ως εκ τούτου απόγονος Δωριέων έχω επί της παρούσης να πω τούτα. Η Ιλλυρία που χρωστά το όνομά της στον υιό του βασιλέως των Θηβών Κάδμου, τον Ιλλυριό είναι πέρα έως πέρα και αποκλειστικά ελληνική, συνεπώς το ψευδοκράτος που ονόμασαν «Αλβανία» είναι ολάκερο ελληνική επαρχία. Ακόμα και ο ήρωας της Ιλλυρίας ήταν ως γνωστόν ο ένθερμος Έλλην και αντιτούρκος Γεώργιος Καστριώτης. Η δε λέξη αρβανίτης προέρχεται εκ των Αρβάνων της κατά δικής μας Βορείου Ηπείρου. Όλες οι φυλές που κατοικούν στην Ιλλυρία είναι ελληνικές, οι δε μουσουλμανοποιημένοι τσάμηδες είναι εξωμότες. Κάποιες μετακινήσεις υπερκαυκάσιων φυλών ουδόλως δύνανται να επηρεάσουν την ελληνικότητα της περιοχής, αφού θα πάρουν την άγουσα για την έξοδο από την γεωπολιτική μας αυλή μαζί με τους φίλους τους Τούρκους. Και τέλος, επιθυμία μου είναι να φτάσω εκεί που φ

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων