Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερευνητικό

Τεράστια κέρδη από το πετρέλαιο για τη Νορβηγία

Πακτωλός από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας
Το τεράστιο ταμείο που χρηματοδοτείται από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας, είχε κέρδη 1,58 τρισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 158 δισεκ. ευρώ) την περασμένη χρονιά, μια απόδοση 14,5% των επενδύσεών του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Νορβηγίας που εποπτεύει τη διαχείρισή του. Πηγή εικόνας: Equinor

 Παρά την πανδημία της Covid-19 που επέφερε ανατροπές σε όλο τον πλανήτη, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, είχε το 2021 μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του, κυρίως λόγω της άφθονης ρευστότητας. Το τεράστιο ταμείο που χρηματοδοτείται από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας, είχε κέρδη 1,58 τρισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 158 δισεκ. ευρώ) την περασμένη χρονιά, μια απόδοση 14,5% των επενδύσεών του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Νορβηγίας που εποπτεύει τη διαχείρισή του.

Η συνολική του αξία στα τέλη Δεκεμβρίου ανήλθε στο κολοσσιαίο ποσό των 12,34 τρισεκατομμυρίων κορωνών, δηλαδή κοντά στα 2,3 εκατ. κορώνες (230.000 ευρώ) για τον καθένα από τα 5,4 εκατ. των Νορβηγών. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Έινσταϊν Όλσεν έκανε λόγο για μια «αρκετά ωφέλιμη χρονιά». Στην πραγματικότητα πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη ετήσια απόδοση, σε ποσοστιαία βάση, στην ιστορία του ταμείου, που ιδρύθηκε το 1996, και η δεύτερη καλύτερη σε απόλυτη αξία.

Η πανδημία της Covid-19 ήταν «άσχημη για την κοινωνία», αλλά σε απολύτως αριθμητική βάση «θετική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές» και άρα και για το ταμείο, είπε ο επικεφαλής του Νικολάι Τάνγκεν. Μετά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός το 2020, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες διατήρησαν τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης για να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση την οικονομία, βοηθώντας να διοχετευτεί άφθονη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το 2020, το ταμείο, που στόχο έχει να χρηματοδοτεί τις μελλοντικές δαπάνες του γενναιόδωρου κράτους πρόνοιας της Νορβηγίας, είχε καταγράψει κέρδη 1,07 τρισεκατομμυρίου κορωνών. Το ταμείο διατηρεί ποσοστά σε περίπου 9.100 εταιρίες παγκοσμίως και έχει στην κατοχή του το 1,4% όλων των εισηγμένων μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα και σε ακίνητα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε και: 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σκάστε, καινούργιοι

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης σχόλιο  Γ.Θ  : Κάποιος πρέπει να μεταφράσει και να το στείλει στον τουρκικό τύπο απέναντι. Διαβάστε το οπωσδήποτε Η τουρκική επιθετικότητα που κορυφώνεται τις τελευταίες βδομάδες δεν έχει χτιστεί επάνω στις απαιτήσεις της γειτονικής χώρας. Έχει χτιστεί πέτρα-πέτρα πάνω στη διαρκή υποχώρηση της ελληνικότητας. Όχι πάνω στη στρατιωτική ικανότητα των παραταγμένων δυνάμεων. Αλλά, πάνω στη διαρκή παραίτηση της Ελλάδας από την ιστορία της. Όταν ο Έρντοαν μιλάει με θράσος για γαλάζια πατρίδα, αναφερόμενος στο Αιγαίο, ξέρει ότι κανείς δεν θα του απαντήσει ότι η δική του πατρίδα δεν είναι γαλάζια, αλλά κόκκινη. Από τις στέπες της Μογγολίας.

Σκεντέρμπεης: Ο Έλληνας που έσωσε την Ευρώπη

Πώς οι Αλβανοί παρουσιάζουν ως αλβανικής καταγωγής τον Γεώργιο Καστριώτη.  Ένας από τους λιγότερο γνωστούς ήρωες της Ελληνικής Ιστορίας θεωρείται ο Γεώργιος Καστριώτης, γνωστός κι ως Σκεντέρμπεης. Αποτελεί τον εθνικό ήρωα των Αλβανών την ίδια ώρα που θεωρείται άγνωστος ή παρουσιάζεται λανθασμένα ως Αλβανικής καταγωγής στην Ελλάδα. Ας δούμε όμως τελικά ποιος ήταν ο Σκεντέρμπεης. Το πραγματικό του όνομα είναι Γεώργιος Καστριώτης. Το επίθετό του παρουσιάζει και την πραγματική του καταγωγή αφού ο παππούς του, Κων/νος Καστριώτης (1390), ήταν ηγεμόνας της περιοχής της Καστοριάς και της Ημαθίας. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Καστριώτης, ηγεμόνας της Κρόιας ενώ η μητέρα του καταγόταν από τη Σερβία (Βοϊσάβα). 

ΛΟΚ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ 2014

Το καθεστώς των Ιμίων - Ελληνοτουρκικά

 

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

ΑΘΗΝΑ 26-1-2017. Παρακολουθώ εδώ και μέρες το θέμα με τους αλβανούς που έχουν παρεισφρήσει με ευθύνη του ψευτορωμέϊκου στον ελληνικό στρατό. Ως Έλλην αρβανίτης και ως εκ τούτου απόγονος Δωριέων έχω επί της παρούσης να πω τούτα. Η Ιλλυρία που χρωστά το όνομά της στον υιό του βασιλέως των Θηβών Κάδμου, τον Ιλλυριό είναι πέρα έως πέρα και αποκλειστικά ελληνική, συνεπώς το ψευδοκράτος που ονόμασαν «Αλβανία» είναι ολάκερο ελληνική επαρχία. Ακόμα και ο ήρωας της Ιλλυρίας ήταν ως γνωστόν ο ένθερμος Έλλην και αντιτούρκος Γεώργιος Καστριώτης. Η δε λέξη αρβανίτης προέρχεται εκ των Αρβάνων της κατά δικής μας Βορείου Ηπείρου. Όλες οι φυλές που κατοικούν στην Ιλλυρία είναι ελληνικές, οι δε μουσουλμανοποιημένοι τσάμηδες είναι εξωμότες. Κάποιες μετακινήσεις υπερκαυκάσιων φυλών ουδόλως δύνανται να επηρεάσουν την ελληνικότητα της περιοχής, αφού θα πάρουν την άγουσα για την έξοδο από την γεωπολιτική μας αυλή μαζί με τους φίλους τους Τούρκους. Και τέλος, επιθυμία μου είναι να φτάσω εκεί που φ

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων